NOVO: 
 Grossglockner zimski uspon 2018 izveštaj 1
 Zimski uspon na Grossglocner

 

2018.
»
EIGER (3967 m)
» MONBLAN (4810 m)
» MONTE ROSA
    - Zumsteinsputze (4563 m)
    - Lyskam (4537 m)
    zimski usponi:
» OLIMP (2918 m)
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» GRAND PARADISO ( 4061 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV (2864 m)
» OLIMP (2918 m)
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m) 
      izvestaj2
√   
Damavand (5671 m)
      izvestaj2              
 
Gross Glockner (3798 m)  
      izvestaj2               
√ 
Gran Paradiso (4061 m )  
    izvestaj2            

√ 
Čamser Kangri (6622 m)
     izvestaj2                 
√ 
 Monblan (4810 m) 
    izvestaj2              
√  
Triglav (2864 m)
     izvestaj2 
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
     izvestaj2 
 
 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
     izvestaj2   
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
    izvestaj2   
........................................

 

1.1.2011.

 

 

  (10) Fruška goraXVIII Pavlasov memorijal


  20.1.2018.
Planinarska akcija
1 dana

  Vesna Dimitrijević
064/2018431


Tradicionalna akcija pod pokroviteljstvom PSV-a a u organizaciji Sportskog udruženja Planinarsko - skijaškog društva „Poštar" iz Novog Sada.

Polazak u 7:00h, ispred opštine Novi Beograd, povratak oko 22h.

Pešačka tura

Manastir Beočin – Osovlje – Crveni čot – Pavlasov čot – Isin čot – Brankovac – Beočin selo. Dužina staze oko 18km, sa visinskom razlikom 500m.
U 12:10h na Pavlasovom čotu odavanje pošte Ignjatu Pavlasu.

Za pešačenje je potrebna solidna kondicija, obavezne su duboke planinarske cipele, poželjni štapovi i kamašne, topla slojevita odeća prilagođena zimskim vremenskim prilikama, čeona lampa, hrana i voda iz ranca.

CENA: 1200 dinara (minibus)

Nakon pešačke ture, odlazimo u Vrdnik. Vreme od 1h i 30 min. možete porovesti po sopstvenoj želji, u nekom od restorana ili za kupanje u zatvorenom bazenu specijalne bolnice za rehabilitaciju, Termal. Cena ulaznice za bazen je 400 dinara.

Uplata je unapred, u celosti, prilikom prijavljivanja na sastancima Društva, ili post netom na broj mog mobilnog telefona u bilo kojoj pošti, najkasnije do srede, 11. januara. U slučaju otkazivanja, bez obzira na razlog, potrebno je da sami nađete zamenu, u protivnom, novac vam ne može biti vraćen.

- Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije.
- Uz sebe morate imati zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu.
- U toku odlaska na odredište i izvođenja planinarske akcije, nije dozvoljena upotreba alkohola.
Vodič zadržava pravo izmene programa, ukoliko bude potrebno, usled nepredviđenih okolnosti, a radi bezbednosti i zaštite zdravlja učesnika.

Sedamdesetpeta godišnjica Planinarsko - smučarskog saveza Vojvodine obeležena je i imenovanjem bezimenog vrha (531m) u Fruškoj gori po dr Ignjatu Pavlasu, osnivaču i prvom predsedniku Planinarskog društva „Fruška gora" iz Novog Sada. Ovaj vrh nalazi se na 625 m severoistočno og Crvenog čota, odnosno 375 m severoistočno od raskrsnice puteva Beočin- Bešenovo i Princ Eugenovog puta, tik uz severnu ivicu puta prema Brankovcu. To je drugi vrh po visini u Fruškoj gori, odmah iza 539 m visokog Crvenog čota. Vrh je nazvan PAVLASOV ČOT, pošto je procenjeno da je termin čot prikladniji od termina vrh, ponajviše zbog toga što je uobičajen u Fruškoj gori.
Na inicijativu dr Milana Breberine, hirurga, univerzitetskog profesora, danas potpredsednika PSS Vojvodine, 26. novembra 2000. godine, jednom značajnom fruškogorskom vrhu dato je ime dr Ignjata Pavlasa i na njemu podignuta kamena piramida sa prikladnom spomen - pločom. Bilo je to najmanje što su novosadski i vojvođanski planinari mogli učiniti, da bi se odužili svom organizatoru, osnivaču i prvom predsedniku, i ne samo njemu, već i brojnim generacijama svojih planinarskih prethodnika, koji su svu svoju ljubav prema prirodi i najlepši deo sebe ugradili u neponovljivu Frušku.

Ignjat Pavlas rođen je 1887. godine u Donjem Miholjcu, kao Srbin rimokatoličke vere. Završio je Srpsku veliku pravoslavnu gimnaziju u Novom Sadu, a zatim studirao prava u Zagrebu i Budimpešti. Perfektno je govorio mađarski i upravo je u Budimpešti 1912. godine stekao akademsku titulu doktora prava. Doktor Ignjat Pavlas je 25. novembra 1918. godine predsedavao Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, kojom je Vojvodina prisajedinjena matici. Oba mesta, i Dom koji je gradio u slavu ujedinjenja, i najlepša gradska plaža, gde je sa suprugom Olgom ubijen u pogromu mađarskih fašista, neraskidivo su vezana za ime ovog velikog rodoljuba i humaniste.

Ovaj dan, biće posvećen još jednom sećanju, 17. po redu, na život i smrt Ignjata Pavlasa, koji je tog ledenog 23. januara 1942. godine, kada se temperatura spuštala do minus trideset, podelio sudbinu sa 3.400 svojih sugrađana.

1

4

6

7

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı