NOVO: 
Babe - Avala 
 

2018.
»
EIGER (3967 m)
» MONBLAN (4810 m)
» MONTE ROSA
    - Zumsteinsputze (4563 m)
    - Lyskam (4537 m)
    zimski usponi:
» OLIMP (2918 m)
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» GRAND PARADISO ( 4061 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV (2864 m)
» OLIMP (2918 m)
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» REP. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m)       
                 
 
Gross Glockner (3798 m)  
                
√ 
Gran Paradiso (4061 m )
                  
√ 
 Monblan (4810 m) 
            
√  
Triglav (2864 m)
    
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
    

 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
    
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
 
........................................

 

1.1.2011.

 

 

k1700502   (V) Beogradska jezera  9.3.2019.
Pešačka akcija
1 dan

  Radmilo Marić
063/1234561

Capture1


Ne tako davno na Terazijama je postojalo jezero-bara u kome su
Beograđani pecali, lovili patke i kupali se... Gradske vlasti su dvadeset godina utrošile na nasipanje i isušivanje ove bare odvodeći njenu vodu niz današnju Prizrensku ulicu ka staroj bari Veneciji, koja se nekad nalazila na prostoru današnje Beogradske autobuske stanice.

Okolina Beograda je oduvek obilovala i nadzemnim i podzemnim vodama. Pored dve velike reke grad je imao oko 180 potoka i desetak jezera koja su se retko kad obilazila jer su za njih znali uglavnom lokalni meštani i riboliovci.

Tokom ove akcije posetiće se neka od tih jezera, ona koja se uglavnom nalaze u podavalskom području, južno od grada. Autobusom će se doći neposredno blizu njih, a potom će se obići pešice.
Predviđeno je da pešačke ture traju par sati i da se pređe oko 10 km.

PROGRAM:Capture2
Subota, 9.3.2019. -  Polazak u iznajmljenim busom/minibusom ispred Opštine Novi Beograd u 8 h.
Ovog puta izostaviće se obilazak bare-jezera na Terazijama i jezera Venecija kod Glavne železničke stanice, da bi se više vremena posvetilo obilasku sledećih jezera:

1. PARIGUZ
Na obodu Resnika prema Avali nalazi se jezero Pariguz. Jezero je nekad bila topla bara, ali krajem 80-tih godina prošlog veka napravljena je brana, tako da je sad jezero dugačko 700 m, široko 120 m i duboko 15 m. Ovo folklorno ime vezano je za dve legende. Po prvoj, po lekovitom toplom blatu kojim je bara obilovala i prema drugoj - u Prvom srpskom ustanku Srbi su napravili zasedu Turcima, dok su se ovi opušteno parili u pomenutom blatu...
Nastavak autobusom do Ripnja (17 km).

Capture32. BELA REKA
Nedaleko od Ripnja, u jednoj od brojnih kotlina u okolini ovog sela, sakriveno od pogleda, nalazi se jezero Bela reka. Jezero je nastalo izgradnjom brane i iz praktičnih razloga. Naime, usled velikih kiša jezero bi se prepunilo vodom i pretilo je da svojom snagom ugrozi okolne kuće.
Jezero, pored toga što dobija vodu iz čistog potoka Bela reka, dobija vodu i iz dva podvodna hladna izvora, pa je bogato ribom. Površina jezera je preko 2 hektara, prosečna širina je oko 100 m, a dubina je na nekim mestima i do 10 m. Zimi se na jezeru uhvati led debljine i do 40 cm, koji može potrajati i do aprila meseca. Obilazak jezera. Nastavak puta ka izletištu Trešnja.

Capture43. TREŠNJA
Za ovo jezero važi da je najlepše među svim beogradskim jezerima. Beogradska partijska nomenklatura 70. i 80.-tih godina prošlog veka prepoznala je ovo jezero kao dobro mesto za odmor, pa je kraj njega izgrađen lep hotel koji je tokom vremena ruiniran. Ipak, jezero je danas nama najviše prepoznatljivo po kadrovima iz filma Slobodana Šijana „Maratonci trče počasni krug", po scenama u kojima Đenka snima Seku Sabllić u kadrovima "oslobađenje od stidljivosti". Kružna šetnja od Avalskog druma kroz šumu do jezera u dužini od 4 km. Nastavak puta ka jezeru Duboki potok.


4. DUBOKI POTOK
Capture5
Dolazak na jezero Duboki potok oko 16.30 h.
Iako se nalazi u Opštini Barajevo ono je najčistije i najuređenije jezero. Površine je od gotovo 8 hektara, a oivičeno je gustim šumskim pojasom ispresecanim brojnim manjim izvorima i potocima. Jezero se redovno poribljava, čisti i održava pa je postalo omiljeno odredište mnogim ribolovcima i izletnicima, naročito leti kada su obale prepune kupača. Oko jezera vodi lepa i prohodna kružna šumska staza (2.5 km).

Pauza za ručak u Stepojevcu oko 1,5 h.

Dolazak u Beograd oko 20 h.

CENA: 1350 din za minubus

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı